Griekse moussaka
Ingrediënten
Bereidingswijze Griekse moussaka
Stap 1
Snijd de ui in blokjes en tenen knoflook in plakjes.
Stap 2
Verhit een hapjespan op hoog vuur en bak in een derde van de olie de ui, knoflook, 20 gram bloem en het extra magere gehakt 5 minuten.
Stap 3
Voeg dan de tomatenblokjes uit blik, nootmuskaat en kaneel toe.
Stap 4
Zet het vuur lager en laat de saus minstens 30 minuten zachtjes koken, zonder deksel.
Stap 5
Breng op smaak met zout en eventueel nog wat kaneel en nootmuskaat.
Stap 6
Verwarm de oven voor op 220°C.
Stap 7
Snijd de aubergine in de lengte in plakken van circa 1 cm en bestrooi met zout.
Stap 8
Vet een bakblik in met een derde van de olie en verdeel de plakken aubergine erover; ze mogen elkaar niet overlappen.
Stap 9
Bak circa15 minuten in de oven tot ze licht gaan kleuren.
Stap 10
Laat de boter smelten in een steelpan en voeg drie vierde bloem toe.
Stap 11
Laat op laag vuur en al roerend 5 à 8 minuten garen zonder te kleuren.
Stap 12
Voeg de melk in vier keer toe, roer goed door en laat tussendoor weer heet worden.
Stap 13
Laat de saus nog minsten 5 minuten zachtjes doorkoken op laag vuur, breng op smaak met zout en de tijm.
Stap 14
Laat de bechamelsaus afkoelen en roer dan het ei er doorheen.
Stap 15
Draai de oven terug naar 180°C.
Stap 16
Vet een ovenschaal in met de rest van de olijfolie.
Stap 17
Verdeel de helft van de aubergine over de bodem en leg daarop de helft van de gehaktsaus.
Stap 18
Leg de voorgekookte aardappels erop en daarop de resterende aubergine en daarop de resterende gehaktsaus.
Stap 19
Verdeel er de bechamelsaus over en bak in circa 45 à 50 minuten goudbruin.
