Kerstboomkoeken
Ingrediënten
Bereidingswijze Kerstboomkoeken
Stap 1
Boen de citroen en de sinaasappel onder stromend water schoon en droog ze af.
Stap 2
Rasp de schil van de citroen en van de sinaasappel.
Stap 3
Maal de amandelen in de keukenmachine heel fijn.
Stap 4
Klop in een kom de eieren met de honing met de handmixer 5-8 minuten tot het een dikke romige massa wordt.
Stap 5
Roer de sinaasappelrasp, citroenrasp, koekkruiden en een snufje zout erdoor.
Stap 6
Meng ook het zelfrijzend bakmeel en de amandelen erdoor en roer alles tot een deeg.
Stap 7
Vorm het deeg tot een bal en laat het deeg afgedekt met plasticfolie in de koelkast tenminste een uur rusten.
Stap 8
Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat zelfrijzend bakmeel.
Stap 9
De smaak wordt beter als je het een paar uur tot een dag laat liggen.
Stap 10
Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 11
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Stap 12
Leg het deeg op het werkvlak en rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van drie vierde cm dik.
Stap 13
Steek er met de uitsteekvormen koekjes uit.
Stap 14
Kneed de restjes deeg even door, rol opnieuw uit en steek er opnieuw koeken uit.
Stap 15
Leg de koeken met een paletmes of pannenkoekmes op de met bakpapier beklede bakplaat.
Stap 16
Zorg voor voldoende tussenruimte.
Stap 17
Prik boven in elk koek een gat, waar later het lint doorheen kan.
Stap 18
Bak de koeken – zo nodig in 2 of 3 keer – in de oven in tien tot twaalf minuten goudbruin en gaar.
Stap 19
Laat de koeken afkoelen op een rooster.
Stap 20
Bestuif intussen het werkvlak met poedersuiker en rol de verschillende kleuren marsepein uit met de deegroller tot dunne lappen van twee tot drie mm dik.
Stap 21
Steek met de vormpjes marsepeinen figuren uit en druk deze vast op de koeken met dezelfde vorm.
Stap 22
Garneer de marsepeinkant van de koek met de decoreerstiften en de zachte parels.
Stap 23
Laat dit goed drogen.
Stap 24
Trek door elke koek een lint en hang de koeken in de kerstboom.
