Pita falafel met zoetzure komkommer en tzatziki
Ingrediënten
Bereidingswijze Pita falafel met zoetzure komkommer en tzatziki
Stap 1
Doe de kikkererwten in een kom met ruim water en laat 8 uur weken. Pers de knoflook uit. Giet na 8 uur af en doe ze samen met de ui, de helft van de knoflook, komijn, peterselie en koriander in een keukenmachine en maal tot een dikke pasta. Deze hoeft niet glad te zijn, stukjes geven juist textuur aan de falafel.
Stap 2
Schep het mengsel in een kom en doe hierbij de bakpoeder, bloem en zout. Meng alles goed door elkaar, maak er balletjes van en zet in de koelkast.
Stap 3
Maak de zoetzure komkommer door 1 komkommer in plakjes te snijden. Doe deze in een grote kom.
Stap 4
Verwarm de witte wijnazijn met suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost. Zodra het mengsel is afgekoeld giet je het bij de komkommer. Zet in de koelkast.
Stap 5
Maak nu de tzatziki door een halve komkommer te schillen en te raspen boven een kom. Je wilt zo min mogelijk vocht in de tzatziki dus knijp het vruchtvlees boven de gootsteen uit.
Stap 6
Doe terug in een kom en schep de Griekse yoghurt, de resterende knoflook en het citroensap erdoorheen. Breng op smaak met extra-vergine olijfolie, zwarte peper en grof zeezout.
Stap 7
Giet de zonnebloemolie in een stevige pan en zet op het vuur. Als de zonnebloemolie heet is, dit check je door een stukje broodkruim in de olie te doen, bak je de falafelballetjes. Bak er 5 stuks per keer voor +/- 3 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Stap 8
Verwarm de pitabroodjes en vul deze vervolgens met de tzatziki, zoetzure komkommer en falafelballetjes. Maak af met tzatziki, rode ui ringen en een takje koriander.
