Wortelcake met kerststerren
Ingrediënten
Bereidingswijze Wortelcake met kerststerren
Stap 1
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 170 °C.
Stap 2
Scheid 1 ei en bewaar de eidooier. Mix 200 gr bloem met de roomboter, basterdsuiker en eidooier met een handmixer tot een koekjesdeeg.
Stap 3
Vorm een bal van het deeg, verpak in vershoudfolie en plaats 1 uur in de koelkast. Rasp de wortel met een grove rasp.
Stap 4
Mix de rest van de eieren en 120 gr suiker luchtig met een handmixer.
Stap 5
Meng de rest van de bloem, maïzena en de koek- en speculaaskruiden voorzichtig door het eimengsel zodat het luchtig blijft. Spatel daarna de wortel door het beslag.
Stap 6
Verdeel het beslag gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de cake 15 minuten in de oven.
Stap 7
Haal de cake uit de oven, draai om op een theedoek en trek het bakpapier eraf. Rol de cake met behulp van de theedoek op en laat 20 minuten afkoelen.
Stap 8
Klop intussen de rest van de suiker met de slagroom lobbig. Voeg de roomkaas in delen toe en klop tot een luchtig egaal mengsel.
Stap 9
Rol de afgekoelde cake voorzichtig uit, verdeel ⅔ van het roommengsel gelijkmatig over de cake. Rol de cake op en zet in de koelkast.
Stap 10
Schep het overige roommengsel in een spuitzak of diepvrieszak en leg in de koelkast.
Stap 11
Verhoog de oventemperatuur naar 180°C. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het koekjesdeeg uit tot een lap met een dikte van ½ cm.
Stap 12
Steek er met de koekjesuitsteker koekjes uit. Verdeel de koekjes over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats 12 minuten in de oven. Laat de koekjes 15 minuten afkoelen.
Stap 13
Bereid het witglazuur volgens de aanwijzing op de verpakking. Versier de koekjes met het glazuur.
Stap 14
Leg de cakerol op een schaal, spuit de rest van het roommengsel op de bovenkant van de cake en garneer met de kerstkoekjes, aalbessen en zilverparels.
